Στους πρόποδες του ιερού και χρυσοφόρου όρους Παγγαίου, εκεί όπου ανταμώνονται οι μύθοι με την ιστορία, ο Διόνυσος με τον Ορφέα, η Φυλλίδα με τον Δημοφώντα, το γιο του Θησέα, οι Εννέα Μούσες με το θεό Στρυμόνα, οι Πέρσες με τους Έλληνες, οι αρχαίοι Θράκες με τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες, ο Μέγας Αλέξανδρος με το όραμά του, οι Μακεδόνες με τους Ρωμαίους, η αρχαία με τη νέα Εγνατία Οδό και οι “Εννέα Οδοί” με την αρχαία Αμφίπολη…. επιλέξαμε να στήσουμε την επιχείρησή μας, σε αυτή πύλη του Νομού Σερρών, προσφέροντας στον επισκέπτη μας, σύγχρονους και άνετους χώρους, παιδική χαρά, ένα πάρκο μικρών πουλιών και ζώων, θαυμάσια τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και ζεστή φιλοξενία.
Καθώς προχωρούσε (ο Ξέρξης) προς τη δύση πέρασε τις περιοχές εκείνων που κατοικούν βορινά από το Παγγαίον…έφτασε στον ποταμό Στρυμόνα και την πολιτεία Ηιόνα. Η περιοχή αυτή γύρω από το Παγγαίον ονομάζεται Φυλλίς, προς τη Δύση εκτείνεται ως το ποταμό Αγγίτη, παραπόταμο του Στρυμόνα και προς το νότο εκτείνεται ως τον ίδιο τον Στρυμόνα.
Αφού έκαναν αυτές τις θυσίες και άλλα πολλά ξόρκια για τον ποταμό, πορεύτηκαν στο μέρος που ονομάζεται Εννέα Οδοί και ανήκει στους Ηδωνούς…όταν έμαθαν ότι το μέρος ονομάζεται Εννέα Οδοί, πήραν εννέα νέους και εννέα νέες από τον ντόπιο πληθυσμό και τους έθαψαν ζωντανούς…
Ηροδότου Ιστορία, Πολύμνια ΙΙ2-ΙΙ5
“Κατά τον ίδιο χειμώνα, ο Βρασίδας με τους συμμάχους τους από την Θράκη εξεστράτευσε κατά της Αμφίπολης, αποικίας των Αθηναίων δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα. Στη τοποθεσία αυτή, που είναι σήμερα η πόλη, δοκίμασε να κτίσει πόλη και παλιότερα ο Αρισταγόρας ο Μιλήσιος…αλλά αποκρούσθηκε από τους Ήδωνες. Αργότερα μετά τριάντα δύο έτη, και οι Αθηναίοι έστειλαν εκεί δέκα χιλιάδες εποίκους…οι οποίοι όμως κατεκόπησαν στον Δραβήσκο από τους Ήδωνες Θράκες. Είκοσι εννέα έτη μετά ήρθαν και πάλι οι Αθηναίοι με τον Άγνωνα, τον υιόν του Νικία, που στάλθηκε από την Αθήνα ως οικιστής, και αφού εξεδίωξαν τους Ήδωνες έκτισαν πόλη στη θέση που πριν ονομάζονταν Εννέα Οδοί…την οποία ο Άγνων την ονόμασε Αμφίπολη γιατί ο Στρυμόνας την περιρέει κι από τις δύο πλευρές…”
Θουκιδίδη, Πελοποννησιακός Πόλεμος Ι03
“Μετά είναι ο Στρυμόνας, πλωτός είκοσι στάδια έως την Αμφίπολη. Η Αμφίπολη χτίστηκε από τους Αθηναίους και βρίσκεται σε τέτοιο τόπο που σωστά λέγονταν Εννέα Οδοί…
Στράβωνας Γεωγραφικά Ζ 35